Wednesday, March 17, 2010

NASI LEMAK


Bahan-bahan

1 kg beras
1 liter santan
3 helai daun pandan diikat
3 keping hirisan halia
3 ulas bwg merah
garam secukupnya sedikit gula





Kaedah Penyediaan
1. Masukan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
2. Bila nasi kering sudah, kacau rata dan tutup. Sedia untuk dimakan..


***SAMBAL TUMIS IKAN BILIS@ UDANG @ SOTONG

Bahan 250 gm ikan bilis
1 senduk cili giling / kisar
3 bawang besar di kisar
air asam jawa secukup rasa
2 bawang besar dihiris2

Cara-cara

1. Tumiskan bahan yg dimesin halus sehingga wangi.
2. Masukkan air asam , ikan bilis@udand@sotong , garam, gula dan bawang besar.
3. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mengelegak dan pekat dengan api perlahan.
4. Bila dah naik minyak baru angkat.


Bila telah masak hidangkan bersama sambal tumis (***), telur rebus, ikan bilis goreng, timun dan alaskan dengan daun pisang bagi menaikkan aroma serta kenangan indah di kampung :)

No comments:

Post a Comment